Advaita Vedanta filosofien møder terapeutisk arbejde

Østlig filosofi møder vestens Psykologi

Yogafilosofien kan integreres i mange dele af livet. Vi er efterhånden familiære med  mindfullness tilgange i offentlige stresshåndterings kurser, Yoga og meditation i virksomheder og skoler og yoga i behandlings forløb ved eksp. hjerte og gigtsygdomme. Man kan snart ikke svinge sin håndtaske i netto uden at ramme en meditationslærer eller yogalærer – Yogafilosofi  er udbredt og det er en global interesse der breder sig i disse år.

Jeg har været så heldig at møde Dr Raja Selvam der har udviklet og er hjernen og hjertet bag Intergral Somatic Psychology hvor den Indiske flere 1000 årige gamle yogafilosofi ligger til grund for en ny måde at arbejde terapeutisk.

Arbejdet tager afsæt i Advaita Vedanta og den østlige filosofi hvor også elementerne, chakras- energicentre, og enhedstanken er en væsentlig del af arbejdet og metoden.  Det er en overbygning man kan tage oven på andet terapeutisk arbejde hvor kroppen og den oplevede energi og følelserne forenes i en nærværende bevidsthed for at få bedre resultater. Den enkelte oparbejde tolerance og kapacitet for at kunne rumme polariteter, svære følelser og tilstande så vi oplever mere frihed og færre fastlåste mønstre og hengemte traumer. Gennem arbejdet med kropslig nærvær og  bevidsthed kan følelsernes energi opleves og processen her, gør os i stand til at skabe mening og fjerne forsvarsmekanismer og ændre fremtidig adfærd.

Et meget effektiv og et dybt arbejde, der i mine øjne er meget bredere og dybere end de tilgange jeg er stødt på igennem livet. En terapeutisk blid og velfunderet tilgang der samler yogafilosofien fra Øst med psykologien fra vest.

Hvad er Advaita Vedanta filosofien i det terapeutiske felt ?
Arbejdet udviklet af Raja Selvam baseres i den østlige filosofi Advaita Vedanta og berør derfor flere dimensioner af vores eksistens og udspringer af en opfattelse af mennesket og universet, der er bredere og større end vi har i vestlig terapeutisk tankegang og terapeutiske metoder.

Tanken bag, er at Alt er Et og dét ene betegnes som Brahman. Målet er Moksha, at man kan frigøre sig fra alt det der ikke er dét ene. Begrænsninger for at blive eller erkende sig fri af alt det der ikke er Det, findes i sindet – i vores opfattelse og forståelse af hvem vi er. Så metoden er i sig selv, som jeg opfatter det, en del af den erkendelsesproces og et vigtigt og essentielt skridt på vejen til Moksha, så man kan sige, at den i sig selv er Yoga og er anvendelig på vores spirituelle vej og rejse. Følelser, traumer og forsvarsmekanismer hæmmer både vores fysiske krop, vores psykologiske mønstre og vores opfattelsesevne ( begrænsninger og fejlopfattelse er uvidenhed/ufrihed) så derfor er det terapeutiske arbejde også vigtigt for mennesket for at opnå frigørelse.

Jeg har lavet et lille interview med Dr Raja Selvam, der giver en mulighed for at høre nærmere om hans tanker og hvorfor han har skabt ISP 

part 1 er her og du kan følge Youtube kanalen og få besked når part 2 er klar.

Kærlig hilsen Camilla Lund

Raja Selvams hjemmeside https://www.integralsomaticpsychology.com

One thought on “Advaita Vedanta filosofien møder terapeutisk arbejde

Der er lukket for kommentarer.