Amning

Amning kan være, –  svært, nemt, tidskrævende, tidsbesparende, smertefuldt, vidunderligt, praktisk, ufatteligt, intimt, tæt, sundt, smart, trættende, noget man ønsker eller ikke ønsker, noget vi var kede af at holde op med noget vi kæmpede for eller måtte opgive, noget der betød noget på flere planer – Amning er mælk og mad

Amning og stilhed Amning og stilhed

Mange af os har en historie at fortælle om amning som kan være værdifuldt at høre om for andre kvinder.

Nogen måtte give op, men ville gerne, –  rigtig gerne, nogen ku ikke få det til at fungere og fik masser af gode råd eller alt for mange forskellige. Nogen “flasker den” og ammer samtidig, nogens bryster bliver barnets sut og nogen ammer i mange år. Nogen synes det er nemt og dejligt at stoppe efter et godt amme år,  nogen kan ikke vente med at få deres krop igen, andre savner det stadig. Nogen synes det er bøvlet med sex og mælkesprøjt, nogen føler sig frodige og svinger med de store spændte bryster.

Del din oplevelse med andre kvinder, vi kan lære meget af hinanden, fortæl om dine følelser og hvad du har lært af din oplevelse.
Jeg taler med rigtig mange kvinder der har forskellige historier omkring amning og mange føler sig alene om de svære følelser. Nogle føler sig lidt flove over ikke at kunne få det rigtigt igang og kan måske føle sig afvist af deres lille barn. Det super vigtigt at have nogle gode støtter og nogen man kan dele det med, så man kan komme “hel” igennem det. Jeg synes det er meget meget vigtigt at vi hver især hører at andre har oplevet det samme, især hvis det var lidt svært, både praktisk og følelsesmæssigt. Og det vil være skønt at også jer der har ammet, måske fortæller lidt om hvordan der lykkedes. Måske historier om at være den eneste der kan trøste, det smarte ved at kunne hive brystet frem og trøste uanset hvad man laver og hvor man er – i en flyver eller i de lange nætter og om hvordan man ligger i sengen og ammer i dagevis, når børnene har appetit sping og man skal fylde brysterne op med større mængder.

Amning til yoga Amning til yoga
Yoga efter fødsel Yoga mor barn

Der er en “teknik” der hedder STARTE FORFRA
En blid proces, hvor du kan vende en svær eller stoppet amning og få mulighed for at starte forfra. start med at Google: “Starte forfra med amning” og husk der er masser af mennesker der giver råd, og mange forskellige råd gør ondt værre, brug en lille stund og søg lidt og læs om den blideste måde at genetablere og forsøge at få ro og vende den sværre cirkel det kan køre rundt i.
Du er ikke din amning, om dine bryster har ammet, forsøgt at amme, eller du har valgt ikke at amme, så er god amning ikke det samme som at være en god mor, og heller ikke den anden vej rundt. Men her bare et fif til jer med teknikken, starte forfra, og en husker på forældre og fødsels frivillige ammerådgivere og hotlinien på det hospital i har født på og ammenet på facebook, har jeg fået fif om.

Kærlig hilsen Camilla
(Der ammede nr 1 over et år, på ture rundt i verden, uden et eneste problem og hvor nr 2 og jeg kæmpede en brav kamp jeg måtte slippe, efter pumpe fra falck, rådgivning tåre og fejltolkede signaler og som min læge sagde, man skal vide hvornår nok er nok. Det var nok det bedste råd i den situation)

Har du brug for hjælp, så ring gratis til Ammerådgivningen hos forældre og fødsel, de sidder klar hver dag netop fordi du har brug for hjælp nu gratis ammerådgivning

Glæder mig til at læse jeres ammehistorier

 

Mere ro og balance til dig selv og din baby af Katrine Birk 

Hvis du er kvinde og oplever at være stresset i din hverdag, blive overvældet af for mange indtryk, har svært ved at sove eller oplever hormonelle ubalancer – så er der hjælp at hente i denne zoneterapi- og akupressurguide.

For det handler om at afstresse nervesystemet. Og super mange kvinder, babyer og børn, døjer med et stresset nervesystem.

Vi bliver udsat for enorm stor påvirkning af teknologi, skærme, arbejdspress, kemi, insitiutionsliv osv. Dét kan give stress, hormonelle ubalancer, problemer under graviditet, efter graviditet, barnløshed, kolik-babyer, børn der ikke kan sove og meget mere.

I denne guide lærer du zoneterapi og akupressur, som du kan bruge til dig selv og dine børn. Det kan bruges til at skabe mere ro i systemet, bedre hormonel balance, og bedre, nemmere og mere kvalitetsfuld søvn.

I den bog jeg har skrevet som hedder “Tryk og glad” (link: https://www.katrinebirk.dk/blog/saadan-hjaelper-du-din-baby-dit-barn-tryk-glad/) kandulæse meget mere omkring hvad du skal være opmærksom på, når du behandler din baby eller dit barn, hvor lang tid du kan behandle, hvor ofte osv. Men generelt gælder – lyt til din sunde fornuft og brug din mor-intuition. Hvis dit barn nyder behandlingen og slapper helt af, kan du fortsætte. Men hvis dit barn bliver uroligt, ked af det eller gal, så stop og vent til dagen efter. Det er vigtigt det bliver en hyggestund. Du kan også finde flere guides på min hjemmeside her (link: https://www.katrinebirk.dk/gratis-hjemmebehandling/), til at give din baby eller dit barn zoneterapi.

Hvis du behandler dig selv, så mærk også efter. føles det dejligt når du trykker? Så fortæller din krop dig at den har brug for behandlingen. Føles det ligegyldigt eller kedeligt? Så fortæller din krop dig at der ikke er behov for mere.

Når du giver dig selv behandling, så sørg gerne for at skabe nogle rolige kærlige rammer. Sæt evt. lidt roligt musik på og tænd nogle stearinlys 🙂

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=y7L3JkkWi3U

Stimulér og sæt fut i din mælkeproduktion med akupressur

Mange nybagte mødre oplever problemer med deres amning, især i starten. Det skyldes især for lav mælkeproduktion, hvilket får mange mødre til at droppe amningen og gå over til flaske. Det er i langt de fleste tilfælde unødvendigt, for som nybagt ammende mor, kan du nemlig gøre super meget, med zoneterapi og akupressur, for at stimulere din mælkeproduktion!

I denne videoguide viser jeg dig hvilke punkter du kan trykke på, på dig selv, for at sætte gang i din mælkeproduktion. Udover disse punkter er det en rigtig god ide at følge guiden til mere ro ovenover – fordi lav mælkeproduktion ofte kan skyldes stress.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=yU5uMZMabDA

God fornøjelse
Kram fra Katrine Birk

 

En god ammestart Amning af amme vejleder Karen B

En god ammestart begynder allerede i graviditeten og under fødslen.

Viden om amning i graviditeten.

Det har vist sig, at hvis man tilegner sig viden om amning allerede i graviditeten, vil man få et mere vellykket ammeforløb. Partnerens holdning og viden om amning har også betydning for længden af ammeperioden. Man kan altså allerede i begyndelsen af graviditeten med fordel tilegne sig viden om amning.

Man kan følge sit fødesteds undervisning i amning, eller man kan henvende sig til en uddannet ammekonsulent og få individuel, intensiv oplæring i amning både før og efter fødslen.

Ligeledes kan man hente information på Nettet, hvis man blot sikrer sig, at informationen er skrevet eller godkendt af en jordemoder, en sundhedsplejerske eller andre uddannede ammespecialister.

Der findes også forskellige ammefora på f.eks. på facebook – her gælder det samme: man bør sikre sig, at administratorerne som minimum har gennemgået en ammeuddannelse.

Faren ved ukritisk at tage alverdens ammeinformation til sig er, at amningens mange myter fylder forholdsvis meget, og de er meget svære at komme til livs. Se her mere om amning og myter: http://livsstil.tv2.dk/samliv/2015-09-07-de-syv-mest-almindelige-fejl-ved-amning

Fødslens betydning for amningen.

En anden ting, man kan gøre for at sikre et godt ammeforløb, er at bevare fødslen så naturlig som muligt. Et godt ammeforløb er nemlig baseret på mange af de samme hormoner, som frigives under den naturlige, ukomplicerede fødsel.

Det har vist sig, at kvinder med traumatiske fødselsforløb (som faktisk udgør 10 – 30%) har større udfordringer med amningen end kvinder, der har haft en god fødselsoplevelse.

Hud mod hud-kontakt lige efter fødslen.

Det har også vist sig, at hud mod hud-kontakt lige efter fødslen fremmer det gode ammeforløb. Ud over, at hud mod hud holder barnet varmt og trygt, fremmer det også barnets suttereflekser, som hurtigt kommer op i fuldt gear, hvis den lille ligger i frøstilling på mors mave. Læs her om hud mod huds mange effekter: http://www.jordemoder.net/hud-mod-huds-effekter

Derudover opnår barnet en korrekt sutteteknik, hvis det selv får lov at tage fat om brystet de første gange, og barnet får netop bedst fat, hvis det lige efter fødslen får lov at ligge i frøstilling hud mod hud på mors bryst. Når barnet fatter om brystet første gang, afkoder det automatisk teknikken, så derfor er det vigtigt, at den lille får en korrekt sutteteknik allerede første gang den sutter hos sin mor. Den nybagte mor ved den lille har korrekt fat, når hun kan mærke at barnet laver vacuum om brystvorten, uden det gør ondt.

Barnets vej til brystet.

For ganske få år siden var det almen opfattelse, at amning var noget, en mor skulle lære. I dag ved vi, at så længe en mor har mælkekirtler (hvilket næsten alle kvinder har), kan hun rent fysiologisk amme, så længe hun ”lægger” krop til; og barnet kan allerede sutte, når det kommer ud, da det er udstyret med en række veludviklede reflekser.

Det vigtigste, mor skal gøre lige efter fødslen, er at lægge sig i en behagelig, tilbagelænet stilling med puder eller tæpper under arme, hoved og ben. Far er medspiller og hjælper med at proppe puder ned de rigtige steder og tjekke, at mor nu også sidder godt. Han sørger for, at hun har det vand eller saft, hun har brug for, og hjælper med at skaffe den nødvendige ro på stuen.

Umiddelbart efter, at barnet er kommet ud af maven, vil det ligge og sunde sig på mors mave eller bryst. Nogle børn skriger, og andre ligger helt stille og bare kigger. Begge dele er lige rigtigt.

Efter nogen tid begynder barnet at røre på sig, og især, hvis det ligger i frøstilling og understøttes under fødderne (hvor der er reflekser), vil det begynde at ”kravle” op mod brystet.

Barnet orienterer sig ved hjælp af synet – vorten er mørkere end resten af brystet – og ved at dufte sig vej, idet der sidder små duftkirtler på vorten.

Når barnet har nået hen til brystvorten, begynder det at slikke og smage på vorten, og det forsøger at svøbe om vorten med munden. Det vil tage fat og give slip for til sidst at forfine sin teknik og fatte om vorten med et effektivt vakuum.

Barnet koder teknikken, som i langt de fleste tilfælde vil være korrekt, hvis mor har ligget tilbagelænet og slappet af.

”Rejsen til brystet” kan nemt tage mellem 1-2 timer, og den lille kan endda undervejes lægge sig til at sove lidt, for derefter at vågne op og fortsætte orienteringen mod brystet. Lige efter fødslen, især hvis det har været en ukompliceret vaginal fødsel, vil barnet være pumpet fuld af hormonet adrenalin, som gør, at barnet er vågent og klart til at amme. Det kan sagtens holde sig vågen 3-4 timer for derefter at falde i en dybere søvn.

Det bedste sted barnet kan være, de første tre døgn efter fødslen eller indtil mælken er faldet til er hud-mod-hud hos mor eller far. Det fremmer amningen og stimulere alle barnets sanser.

Skrevet af Jordemoder Karen Børhnsen

2 thoughts on “Amning

  1. Her kan du dele dine erfaringer med amning, uanset om det gik legene let eller var svært, du måtte gå over til flaske 🙂  eller slet ikke vil amme, så kan din historie komme andre til gavn. Så du må meget gerne fortælle din historie her på siden og hjælpe andre kvinder med at opleve, at de ikke er alene med deres oplevelser. Kærlig hilsen Camilla

    Like

  2. Jeg var meget opsat på at amme, da jeg fødte min første søn. Under graviditeten havde jeg koncentreret mig om graviditet og fødsel og følte mig overvældet af alt det der kom bagefter. Jeg følte mig stor, klodset, lugtede, havde ondt efter fødslen og følte mig træt, træt, træt. Samtidig var jeg utrolig stolt og glad for mit vidunder. Det var en mærkelig sammensætning af følelser. Den førstefødte, Hektor var en forslugen, sulten dreng og det tog hårdt på mine bryster. Hurtigt blev de revet itu og jeg var fyldt med sår. Det var utrolig smertefuldt og meget hårdt følelsesmæssigt slet ikke at have lyst til at give sin dreng mad, når han bad om det, fordi man bare vidste, hvor ondt det ville gøre. Jeg græd af smerte, men blev stædigt ved. Uldindlæg og ammebrikker hjalp heldigvis lidt og det var en lettelse at føle mælken løbe til. Det blev langsom bedre og snart kunne jeg smide ammebrikkerne. Jeg var personligt meget glad for stædigt at være blevet ved og fortsatte med at amme til han var 10 mdr.

    Da jeg fødte min anden søn troede jeg naivt at anden gang ville være anderledes, men ak smerten var den samme. Denne gang vidste jeg dog at det ville gå over og kunne bedre overskue det mentalt. Jeg vidste ligeledes hvilke ammestillinger der virkede for mig, havde ammebrikkerne klar derhjemme på bordet og endte selvfølgelig med ikke at få brug for dem. Så endnu engang blev jeg stædigt ved og endte med at amme fuldt ud ½ år.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s