Hjemmefødsel

Hjemmefødsel

Hvem kan føde hjemme
Har du en normal graviditet og forventer en almindelig fødsel, og hvis fødslen spontant går i gang i tidsrummet 3 uger før termin til og med 2 uger efter terminsdatoen – så kan du trygt føde hjemme. Forskningsprojekter har igen og igen vist at det er lige så sikkert at føde hjemme, selvom om det er mest udbredt at føde på et hospital.

Valg af fødested – det er dit valg
Når du vælger fødested så er det vigtigst at du vælger det sted hvor du føler dig mest tryg. Når du føler dig tryg så er det lettere for dig at overgive dig til fødselskraften og dermed lade kroppen gøre dens arbejdet. Udfordringen, for en del kvinder, er at de ved at vælge en hospitalsfødsel overgiver ansvaret for processen/kroppens arbejde til det lægefaglige univers og hermed mister deres egen kraft og tillid til kroppen. Det er kun dig der kan mærke, hvor du føler dig bedst tilpas.

De fleste kvinder føler sig umiddelbart mest trygge ved en hjemmefødsel, hvorimod fædrene og familien oftest forstrækker hospitalet hvor lægerne kan overtage ansvaret. Men det er nu engang dig og din krop, der skal gøre alt arbejdet og føde barnet, derfor er det vigtigt at det er dig som vælger fødestedet.

Fordele ved hjemmefødsel
Ved en hjemmefødsel er du og din partner på hjemmebane og jordemoderen er på besøg. At være på hjemmebane anses oftest som en fordel og betyder bl.a. at du kan koncentrere dig om fødselsveerne uden at skulle bruge energi og opmærksomhed på hvem og hvad der sker omkring dig.

Tillid, tryghed, ro og nærvær er de absolutte væsentlige og vigtigste ingredienser for at få den bedst mulige fødselsoplevelse. Når de ydre rammer er trygge kan du rette din fulde opmærksomhed på at arbejde med kroppen ved hjælp af vejrtrækningen, som er det vigtigste ”redskab” som du har brug for under fødslen.

Ved en hjemmefødsel er der fred og ro og kendte trygge rammer, med en jordemoder helt for dig selv med færre vagtskifter. Hvis du så oven i købet kender jordemoderen i forvejen er det klart et ekstra plus på tryghedskontoen.

De fleste hjemmefødre vælger at have et fødekar til brug under fødslen. Den afspændende effekt som det varme vand har på kroppen under veerne er normalt den eneste form for smertelindring disse kvinder har brug for. Ud over den smertelindrende effekt øger vandet også bevægelsesfriheden, herved er det nemmere at finde en fødestilling som understøtter den naturlige fødselsproces. Samtidig med at risikoen for bristninger minimeres.

Når fødslen foregår i hjemmet kan mændene være sammen med kvinden i deres eget miljø og sørge for de ting, som kvinden er glad for som for eksempel hendes favorit the, hendes egen seng og en rar belysning med stearinlys og musik. På hospitalet tenderer faderen til at være mere usikker og generelt har mændene en tendens til at overgive ”ansvaret” til lægen. I hjemmet er faderen nærværende på en mere ”hjemmelig” måde i deres støtte og bliver lettere en del af fødslen alene fordi de er på hjemmebane.

Sidst men ikke mindst du slipper for at køre når du har veer og risikerer ikke at blive sendt hjem igen. Du kan blive i dine vante rammer før, under og efter fødslen. Det er kun jordemoderen som skal ud, og frem og tilbage.

Skrevet af hjemmejordemoder Henny Jensen, Isis Klinikken

pexels-photo-208189.jpeg