Hvordan starter fødslen

Hvordan starter fødslen

Der er mange tanker om fødslen i løbet af graviditeten og mange følelser forbundet med at skulle føde. Gravide hører mange historier om fødsler, og har ofte samlet sig mange billeder på nethinden, via fortællinger, tv og film, ”det ser vildt ud, hvordan mon jeg klarer den ?”

Den fødsel betyder så meget, mere og mere jo tættere på, terminen nærmer sig. En fødsel er unik, en fødsel er en af de oplevelser der følger os og ændrer vores liv for evigt, et af de minder vi virkelig forandres af. Og som ikke kan gøres om

Mange gravide bruger meget tid på at forberede sig, mine gravide jeg følger gennem Yoga, fødeworkshops og fødselsforberedelse arbejder virkelig med at være velforberedte og lære så meget som muligt, de skaffer sig tryghed gennem viden og øvelser og som regel falder der en utrolig ro over dem, og bekymring bliver vendt til mod og til sidst utålmodighed – hvilket er en ret god motivation for at føle sig klar ”KAN den lille nu ikke bare komme nu, jeg gider ikke være gravid mere, jeg ER klar” Det tror jeg mange gravide kan nikke genkendende til, at være rigtig klar og bare vil føde snart. Det et dejligt sted at lande og et godt udgangspunkt. På film, starter fødsler ofte med vandafgang, helst midt i en butik eller på et andet lidt bøvlet sted og de begynder at presse, skrige og bliver kørt i kørestol skrigende i panik og vrede og historier om 2 dage lange besværlige fødsler, er der en del af – de fleste fødsler varer lige et sted midt i mellem og en ting er sikkert, de har INTET med amerikanske film-fødsler at gøre.

Kurser og undervisning, graviditet og fødsel med yogajordemoder Camilla Lund
Lær fødeteknikker Kurser og undervisning, i graviditet og fødsel hos Yogajordemoder

En fødsel starter enten med veer, vandafgang eller tegnblødning (ikke at forveksle med kraftig blødning) og for nogen startes den med hjælp til igangsætning hos jordemoderen.

Vandafgang sker ikke så ofte ca 10-15 % oplever at fødslen starter med vandafgang. Ved vandafgang og tvivl om vandafgang skal man altid ringe til jordemoderen, så hun kan give vejledning og man bliver mange steder inviteret ind til undersøgelse. Man er ikke i aktiv fødsel, men man hører nu ind under at være i gang med at skulle føde og der oprettes en journal, og du hører nu til en af dem jordemødrerne ”venter” skal ringe eller komme ind dagen efter til undersøgelse og evt igangsætning, hvis ikke veerne starter spontant, men de gør de nu ofte ineden for et par timer. Nogle ser lidt tegnblødning ved toiletbesøg, eller den famøse slimprop der sad i livmoderhalsen, når der kommer lidt blødning eller en slimprop ses, er det er tegn på at livmoderhalsen modnes, bliver kortere og blødere og ved veernes hjælp åbner sig, så små kar brister lidt og bliver til det man kalder livmodermunden. Langt de fleste starter altså med veer og de kan enten komme uregelmæssigt og være lange eller kort fra 20 sek-1 min med lange pauser imellem dem, eller starte med kraftige regelmæssige veer.

Man får ofte at vide at man skal hvile, sove, vente hjemme og putte i sofaen eller tage et dejligt brusebad, se en film eller lign. Men jeg kender ikke så mange der har kunnet ligge sig ned og sove med småveer og slumre. De fleste fødende er jo enormt spændte og glade og endelig i gang, så skulle man sove sig fra det allermest spændende man nogensinde kommer til at prøve ? Det et rigtig godt og fagligt fint råd, da der skal spares på ressourcerne, men jeg oplever ikke at det bliver efterlevet så ofte. Det er simpelthen alt for spændende at fødslen er i gang. Det aller vigtigste er at være tryg, både via information og evt en undersøgelse hos jordemoderen og samtalen om hvad man skal gøre og hvad man skal holde øje med i opstartsfasen hjemme. Når man er tryg arbejder kærligheds-vehormonet oxytocin bedst og det er det hormon der giver dig veerne. Hvis du er utryg eller usikker, så udsklilder du hormonet adrenalin, der blokerer for vehormonet. Så det aller vigtigste er at føle sig tryg, beskyttet og få omsorg og vejledning og finde en god ro inden i.

Hvordan skaber man lige ro, når man er spændt og glæder sig ?

Det kan du gøre ved at lægge sig eller sidde i en, for dig rigtig rar stilling og mærke at din krop. Så gør du åndedrættet lidt længere og bruger det til at afspænde kroppen, mærk at du kan give slip på unødvændige spændinger ved dine udåndinger, skuldre spænder af, nakke, med maven osv…..mærk at kroppen nu er helt rolig og afspændt og derefter lader du opmærksomheden gå til at betragte dit naturlige åndedræt. Åndedrættet bruges som anker for din opmærksomhed, så du ikke bruger energi på tanker og omgivelserne. Når du opmærksomt og uanstrengt betragter dit naturlige åndedræt, skabes der optimale forudsætninger for at fødslen kan gå i gang. Din krop og dit sind afspændes og en rolig krop og sind er lige det vekrafterne og veeenergien har brug for for at starte fødslen. Jeg har udviklet lydfiler, netop til at trænde åndedrættet og skabe de bedste muligheder for veerne. Lig så længe det føles rart me i hvert fald 10-20 min af gangen og betragt dit fine livgivende åndedræt. Når veerne så begynder at arbejde og hjælpe barnet på vej, er du i god kontakt med kroppen og åndedrættet, så du kan begynde at arbejde aktivt med det jeg kalder fødeåndedrættet-(se mere om hvor du kan få fødebogen, lydfiler med åndedrættet her

Så med ro og hvile til kroppen og sindet og god forberedelse i tiden op til termin med træning af åndedrætsopmærksomhed og kendskab til fødeåndedrættet så bliver ventetiden ikke så lang og du giver dine veer og fødslen, de aller bedste muligheder. Du ønskes en rigtig god fødsel og husk der er altid en jordemoder i den anden ende af Tlf 24/7 når du har brug for at tale med en, også kl 05 om morgenen – det derfor der er døgnåbent og vi jordemødre har tlf i lommen.

2010--Yogastilling-farve-057
Stilling til afspænding af krop og sind under fødslen lær mere 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s