Vagina

Før fødsel IMG_1321
Din vagina ændrer sig i graviditeten, den kan blive en smule mere hævet og du kan opleve øget eller ændret type udflod. Du kan også føle ømhed og tyngdefornemmelse. Der kommer helt anderledes fornemmelser end dem du plejer at opleve.
Nogen kvinder oplever større lyst til deres partner, da der bl.a suser mere blod i området. Orgasmer kan føles anderledes, da livmoderen har ændret størelse. Orgasmen får livmoderen til at trække sig sammen og er du langt i graviditeten vil det sagde du vil kunne mærke det over navlen
Der er rigtig gode målbare erfaringer ved at massere mellemkødet i graviditeten, så man får færre bristninger under fødslen. Det vil sige der er evidens for at det gør en stor forskel at lave daglig massage fra uge 34 og frem, så du brister mindre. Du kan søge på nettet om massagen, det kaldes,- massage af perinæum (perineum på engelsk). I helsekostforetninger kan du finde vejledningen i nogle af de produkter der anbefales til massagen i slutningen af graviditeten. Link til evidens fra Cochrane om massage af mellemkød- perineum, inden fødslen link se her hvordan du gør 4 videoer på engelsk og spansk Video

Perineal massage video, massage af mellemkødet inden fødslen film, forbyggelse af bristninger under fødslen.roses-flower-nature-garden-70851.jpeg
Massage af mellemkød
Massage of perineum
Massage perineal
Prevention of perineal tearing

 

 

Vagina under fødsel
Du oplever ikke smerte i vagina under udvidningsperioden, men du kan have vandafgang så du måske behøver et bind. Du kan dog godt blive lidt øm ved livmodermunden og i vagina og særlig følsom når du skal undersøges, så du skal bede om at blive undersøgt virkelig blidt under din fødsel. Jordemoderen bruger som ofstest explorationscreme eller lidt vand, så det føles bedre for dig, men du kan også medbringe din egen feks øko-kokosolie uden duft hvis du vil undgå kemien og bede dem bruge denne. Når du så kan mærke at du får lyst til at presse lidt, så står barnet lige inden for vaginas åbning. Livmoderen skubber simpelthen barnet ud og det er vigtigt du spænder helt af og presser hvis du får trangen så barnet kan komme under dit symfyses trekantede knogleområde – det kan altså tage sin tid så det er vigtigt du bruger flere forskellige stillinger når du presser, VIRKELIG vigtigt, det er ikke en særlig god ide at sidde op på madrassen med benene adskildt og bruge kræfterne til at presse ned i madrassen. Jordemoder tilbyder varme klude og at holde og beskytte dit perinæum – det bløde stykke mellem anus og vagina, og hvis du er i vand kan man guide med ord og det har vist sig at selvom man er ustøttet under vand får man færre af de store bristninger – end støttet på land af en jordemoder. Så fød trygt i vand hvor du kan bevæge dig frit og vandet blødgør området og fjerner hævelserne.

Når hovedet så begynder at kigge ud, så er det bedst du finder en stilling du gerne vil tage imod dit barn i. Når hovedet kommer igennem selve vaginas udgang, så svier og brænder det,  når hovedet står fremme, imens er det samtidig bedst det går lidt langsomt for at huden kan give sig forsigtigt. Det tager kun meget kort tid, jordemoder støtter dit mellemkød, eller guider med stemmen hvis du er i vand for at beskytte imod bristninger, derfor er det fint at det går fint og langsomt, imens hovedet er på vej ud,  så heldigvis, er en meget kortvarig smerte udvidelses fornemmelse. Se film  hvor du kan se hvor elastisk og utroligt perineum er.

This slideshow requires JavaScript.

Vagina efter fødslen
Vagina forandrer sig efter en fødsel. I den første tid står den let åben, du vil bløde fra livmoderen, der hvor moderkagen sad og der vil være hævelse og lidt ømhed. Du skal holde evt sygninger rene efter hvert toiletbesøg. Du skal også holde oje med om udfoldet lugter grimt eller du er for øm eller får feber eller smerter i underlivet/livmoderen og så omgående søge læge, – det kan være en infektion og det skal behandles. Den kommer næsten til at ligne sig selv igen efter et par uger 🙂 men det gør den for det meste ikke lige efter en fødsel.
Det ville jeg selv og mange af de kvinder jeg har talt med gerne have vidst ! men der er ikke rigtig nogen steder man får den information.
Hvis du får smerter ved samleje feks pgra ardannelse efter bristning SKAL du søge læge og derefter blive henvist og få hjælp hos gynækolog.
Mange kvinder oplever at få et endnu bedre sex liv med deres partner efter fødslen, men husk kondom og evt explorationscreme de første par gange og brug ALTID kondom indtil andet forebyggelse middel er valgt. Tal med lægen om dette ved din egen undersøgelse 8 uger efter fødslen. Her får du tjekket din knibe funktion og du kan knibe om lægens fingre. Du kan købe trænings lydfil hvis du ønske at lære din bækkenbund bedre at kende i butikken her på siden

forebyggelse af bristninger under fødslen
Bækkenbund nedfra med muskler og lukkemuskler

Hvis du fornemmer at der er noget galt, i graviditeten eller efter fødslen, så søg læge, hold godt øje med din vagina, det vigtigt, du lærer den at kende så du kan følge med i de signaler der kommer. Man kan have muskelspændinger, smerter, svien, ændret fornemmelse og du er den eneste der ved om alt føles og mærkes som det skal. Start gerne på ægte 70èr måde, med at se den, finde ud af hvordan åbningen ser ud, hvor bredt dit mellemkød er, ved du hvor urinrøret sidder ? i det hele taget tag et tjek ind imellem og se om den ændre udseende. Det sjældent man egentlig får øje på den, med mindre man lige ser den lidt ovenfra i spejlet. Det er en vigtig del af et sundt kvindeliv at blive fortrolig og kende lige præcis hvordan og hvorledes den ser ud, og hvordan den mærkes og forandrer sig. Den fortjener en del mere opmærksomhed og taknemmelighed end den får, hvis man tænker over det, så er det nok noget af det mest magiske vi kvinder har, en åbning for den som lukkes ind, en indgang til livmoderen og en udgang for barnet og alle har vi erfaringer, minder og oplevelser som er forbundet med den del af vores krop. Værn om den og pas godt på den og hele kroppen.

Du kan lære mere om din bækkenbund og træne hjemme her 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s