Bækkenbund og bækken

Bækken og bækkenbund

Hvad er forskellen på bækken og bækkenbund ?
Jeg blev i  interviewet i alt for damerne om bækkenbunden om hvordan man træner bedst, tabuer om utrænet og overtrænet bækkenbund, smerter og om hvordan man bedst får kontakt med bækkenbunden. læs artiklen her Alt for damerne

Man ved det hjælper at træne, uanset hvornår man begynder, men forebyggelse af nedsynkning af livmoderen og inkontinens er det bedste du kan gøre. Skaf dig viden og lær om funktionel træning i hverdagen, du skal arbejde aktivt og jeg vil opfordre dig til at dele dine erfaringer med andre, det skaber den sundhed i bækkenbunden som er så vigtig for alle kvinder i alle aldre. Det en vigtig muskelgruppe at kende, for den aktiveres ikke nødvendigvis automatisk når du skal bruge den og det giver en belastning der kan føre til nedsynkning af blære og livmoderen og inkontinens.

Bækkenet består af 3 knogler – samlet i 3 led et led foran på symfysen -kønsbenet og 2 led bagerst SI led sacroiliaca led, det er i bækkenledene du kan få ømhed, når du er gravid.

Bækken og rygsøjle
Bækken og rygsøjle

Bækkensmerter er helt normale i slutningen af graviditeten, og det er også hyppigt at gravide kan føle lidt ømhed og træthed, da maven bliver tungere. Ledne giver sig pga. den hormonelle påvirkning og du bruger kroppen anderledes. Men en reel bækkenløsning er kraftige smerter og skal konstateres hos en læge eller fysioterapeut, det kan blive så slemt at det kan være smerteligt at gå og ligge. Læs på sundhed.dk om bækkenløsning.
Halebenet kan også være ømt under graviditeten, det kan skyldes at man går og kniber musklerne sammen så det trækker i halebenet, her afhjælper afspænding og åndedrætsteknikker.

Bækkenets knogler er stærke og bærer både dit barn, din overkrop og er kroppens midte, hvor rygsøjlen begynder og benene sidder i hofteskålene. Bækkenet kan give sig, når du føder, hvilket jo er temmelig smart, det giver sig i de 3 led og en lille 4 led ved halebenet kan også skubbe sig bagud og give plads, til barnet, hvis der er brug for det. Der er nogle kvinder der bliver ømme ved halebenet efter fødslen og får sig en lille forstuvning. Der må man være tålmodig og aflaste og skåne det mest muligt.

Hvilestillinger som denne, kan hjælpe meget, på smerter, uanset om det er i graviditeten eller efter.

bækkenbund
Afspænding af bækken med dybe åndedræt

Dan en skål med bækkenet, så du hviler bækkenet på puden og der er afstand mellem underlaget og din lænd. Maven danner en skål og sænker sig. Brug så et dybt rart åndedræt så maven hæver sig når du indånder og sænker sig i udåndingerne. Brug kun næseborene både i ind og udånding. Følg navlen med din opmærksomhed, når du udånder. Det skal føles u-anstrengt og behageligt, men guide luften dybt ned i lungerne og mærk maven hæve og sænke sig. Læs og lær mere om træning af bækken og bækkenbund i vores butik, hvor du kan downloade lydfiler og fotoserie. Butik

Støtte af knæ og ankel(OBS venacava syndrom, lig ikke i denne stilling for længe, da du kan blive svimmel pga. ilt mangel og det samme gør dit barn i livmoderen). alternativt så lig på siden med pude
under knæ, og ankel.

Bækkenbunden er de muskler der lukker bækkenet nedadtil. Det er disse muskler du træner, når du laver knibeøvelser. Der er 2 lukkemuskler en ved urinrøret og en der udgør anus. Lukkemusklerne er små elestikker, og det er begrænset, hvor meget de kan give sig. Det er lukkemuskler du selv kan styre med viljens kraft, du kan holde dig og du kan beslutte dig for at åbne dem, når du når et toilet.

 

forebyggelse af bristninger under fødslen
Bækkenbund nedfra med muskler og lukkemuskler
bæk
Bækken 8 tal og levator ani

Vaginas lukke funktion er anderledes, det er ikke en lukkemuskel men en del af et et 8 tals-samling af muskler. Den går fra haleben frem til  symfysen/kønsbenet ligesom et bind gør. Vagina sidder i den forrest del af 8 tallet, midten af 8 tallet er dit mellemkød-perinæum, og det i den bagerste del er det anus der er centrum.

Lidt højere opppe i vagina er der en muskelskål der holder blære og livmoder oppe på plads, musklen hedder levator ani – jeg kalder den “elevator Anni” for så glemmer eleverne det sjældent. det er denne muskel der virkelig er vigtig at få fat i, når du træner da hele bækkenbunden er den der sørger for at holde dig kontinent og holder det hele på plads.

Bækken set bagfra korsben og haleben
Bækken set bagfra korsben og haleben

Kender du noget til bækkenbunden og hvem deler du erfaringer med, hvem kan du spørge ? 

Jeg har undervist kvinder med bækkensmerter i mange år, mødt gravide med forskellige problematikker både før og efter fødslen og haft bækkenbundsworkshops og fælles for størstedelen, er at de fleste kender meget lidt til bækkenbunden. Det er ikke et emne der bliver undervist i i skolen, til sport osv, så vi har faktisk en muskelgruppe, der bliver meget lidt omtalt, lige indtil vi skal træne knib efter fødslen. Det en muskelgruppe der betyder rigtig meget for kvinder hele livet og den manglende kendskab til anatomien, til konsekvenserne af ikke at træne, giver problemer, hvis ikke nu, så senere i livet. Når kvinder kommer i overgangsalderen ændres hormonspejlet og gør musklerne mindre spændstige og senfølgerne viser sig fra den manglende træning. Læs mere i min e-bog, hvor jeg har samlet en masse informationer og forklarer i detaljer hvad hvor og hvorfor og mest af alt hvordan. Hvis du er mere nysgerrig og vil nørde lidt, så har jeg har fundet denne her fantastiske hjemmeside med videoer og artikler – se den her video og anatomiske modeller den hedder Pelvic Guru og de har samlet så meget information og det er visuelt og meget lærerigt og man kan bare læne sig tilbage og lære en masse på undervisningsvideoer om vagina, bækkenbund, ligamenter og muskler – ud over det, er der mange spændende emner, man kan bla se hvordan en ægløsning ser ud ! i real life se ægløsning lige her rigtig god fornøjelse.

Hvordan kommer jeg i gang ?

Vil du vide mere om bækkenbunden og hvordan du sikre dig at du træner de rigtige muskler, og lærer at bruge dem under træning og får bækkenbunden aktiv i hverdagen, så du ikke behøver træne mange gange om ugen, så gå til butikken og download “kvindepakken” e-bog, træningsprogrammer og lydfiler, så du kan træne med det samme. Her lærer du helt fra bunden at finde de rigtige muskler og lydfilerne stiger i sværhedsgrad. Du får 2 yogaprogrammer med hvor du kan øve dig i at bruge bækkenbunden imens du træner og et program der styrker musklerne omkring bækkenet – du kan også bruge det i graviditeten. Du kan gå til  menuen Tilmeld hold  og se de kommende datoer med bækkenbunds workshops.

www.yogakey.com
Køb kvindepakken

Læs mit interview i Alt for Damerne

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s